Livets mening enligt författaren Viktor Frankl

Enligt Viktor Frankl är livets mening att finna ett syfte och ta ansvar för både oss själva och andra människor. Genom att ha klart för oss varför vi gör något så kommer vi även förstå hur vi ska göra något i livet. Det är bara genom att känna oss fria och säkra på de mål som vi blir motiverade av som vi kommer kunna göra världen till en bättre plats.

Med det sagt finns det inte någon fråga som är lika komplicerad som vad meningen med livet är, för sådana typer av frågor har både filosofiska och moraliska nyanser, vilket många gånger får oss att nöja oss med klichéer som ”var lycklig och gör andra lyckliga”, ”var nöjd” eller ”gör gott”.


”Man kan bevara en tillstymmelse av spirituell frihet och ett oberoende sinne även då man går igenom fysisk och psykisk stress.”
Viktor Frankl

Det är dock många som ställer denna fråga och därmed känner ett djup existentiellt tomrum. Vad är meningen med livet ifall jag bara arbetar? Ifall alla mina dagar är likadana och jag inte hittar någon mening? Den berömde neurologen och psykiatrikern Viktor Frankl ger oss ett intressant svar på denna fråga.

Människan har inte en skyldighet att stipulera en mening i rent universella termer, utan var och en av oss gör det på vårt eget sätt. Man börjar med sig själv, samt sin egen potential och sina erfarenheter, för att upptäcka sig själv lite i taget varje dag.

Meningen med livet skiljer sig inte bara från person till person utan även mellan de olika stadierna i varje persons liv. Det viktiga är att vi blir nöjda med varje mål och att vi vill gå upp på morgonen och kämpa för det vi vill ha.


Hand med fjäder.

Livets mening enligt Viktor Frankl

Viktor Frankl publicerade ”Livet måste ha mening” 1945, och den har inspirerat miljontals människor. Frankl genomlevde förintelsen som fånge i Auschwitz och Dachau, och lade efter detta grunden till logoterapin.

Efter att han hade förlorat sin familj fick han klart för sig att hans mål i livet var att hjälpa andra.

Leva med beslut

Vi har sett det förr: folk som går igenom svåra omständigheter och ändå är positiva och motiverade. Hur lyckas de med detta? Vi har alla samma biologiska struktur, men det som skiljer dessa personer är deras beslutsamhet. Om vi har beslutat oss för att uppnå något och komma över alla hinder, oavsett hur små eller stora de är, kommer vi alltid ha klart för oss vad vi måste göra.


”Allt kan tas från en människa förutom en sak: den sista mänskliga friheten – att välja sin attityd under varje omständighet och välja sin egen väg”.
-Viktor Frankl-

Upptäck livets mening i ditt inre.

Om du har ett tydligt mål kommer du finna styrka även om du lider

I boken ”Livet måste ha mening” förklarar Viktor Frankl att det inte finns något värre än att känna att det egna lidandet är värdelöst, men om du kan hitta ett syfte i tillvaron kommer du inte bara att kunna uthärda lidandet; du kommer också se det som en utmaning.

Förändra din attityd för att finna en högre mening med livet

Ibland är livet inte rättvist. Ibland investerar vi all vår tid, energi, våra känslor. Vi går helhjärtat in i något men bemöts ändå av motgångar. Varenda dröm faller i kras och man upplever att det vore bäst att ge sig, men då detta händer har man faktiskt två alternativ:

  • Att anta att vi inte kan förändra det som händer oss och bli omständigheternas fångar.
  • Att acceptera att vi inte kan förändra det som har hänt oss, men att vi faktiskt kan förändra vår attityd mot det som har hänt.

Vi måste därför utveckla en starkare och mer positiv attityd om vi vill uppnå en högre mening med livet.

Livets mening är inte något man frågar om, utan något som känns

Det är inte alla svaren på våra frågor som finns utanför oss. De böcker vi läser kommer inte förklara för oss vad meningen med våra liv är, och det kommer inte heller familj och vänner att göra. Faktum är att alla våra behov, passioner och existentiella mål finns inom oss, och de kommer förändras över tid då vi blir äldre och mognar.

Par som går igenom fält med blommor.

Inget är lika viktigt som att förstå att vi har både frihet och ansvar för att stipulera våra egna mål. Enligt Viktor Frankl är livets mening att vi alltid kan välja att ta ett beslut; ett beslut som kommer avgöra ifall vi blir ödets slavar eller uppnår något högre genom att vi lyssnar på vårt inre.


Denna vackra kortfilm från BBC lär oss att de som älskar och värdesätter dem omkring sig vet hur man är närvarande i kropp, sinne, hjärta och framförallt i intention. Varje barn håller till exempel sin pappas eller mammas uppmärksamhet, som intuitivt känner dess behov, som validerar med sitt kroppsspråk, som omfamnar med sina leenden och som vet hur man reagerar vid precis rätt ögonblick.

Den mest kända brittiska kanalen visade förra julen en kortfilm som är full av ömhet och intention. Den kommer definitivt få dig att längta till julen. Det här lilla audiovisuella verket, lite mer än två minuter långt, ger oss en berättelse om en 10-årig tjej och hennes far, en ensamstående familj som är sådär uppslukade av julstämningen, som vemsomhelst av oss kan vara.


”The Supporting Act” är en kortfilm som påminner oss om vikten av att ägna tid och uppmärksamhet åt våra nära och kära, värdet av att veta hur man är närvarande mitt i alla göromålen i våra komplexa liv.

Denna kortfilm av BBC har blivit ett viralt fenomen av flera anledningar. Den första är på grund av dess visuella charm, dess tekniska expertis och de underbara digitala resurserna som har kraften att få historien att komma till liv. Den andra orsaken är uppenbar: budskapet den förmedlar uppmanar oss att reflektera och utvärdera oss själva…


Om kärlek är att veta hur man är närvarande, hur bra är vi på detta när det kommer till våra egna nära och kära?

Far och dotterEn julhälsning med ett budskap

Det kreativa teamet på BBC triumferade förra året med sin kortfilm, där de noggrant konstruerade det musikaliska ackompanjemanget för maximal effekt. Dessutom deltog de välkända dockmakarna MacKinnon & Saunders i detta arbete. De har också arbetat med Tim Burton i populära filmer som ”Frankenweenie” och ”Corpse Bride”. Producenterna sökte även efter något mellan det hantverksmässiga och det sofistikerade, där styrka reflekteras i det emotionella budskapet.

”The Supporting Act” ger ett enkelt budskap: kärlek är att veta hur man är närvarande. Detta glömmer vi ibland. Försjunkna i våra förpliktelser och den oändliga raden av dagliga uppgifter, försummar vi de viktigaste sakerna.


I den här historien möter du en livlig och enormt charmig 10-årig tjej. Den lilla tjejen är väldigt exalterad över en jultalangshow som hon ska delta i på sin skola. Hon har komplex koreografi i showen som hon inte slutar repetera, och hon övar i varje stund och nästan varsomhelst.

Men i varje scen där vår blick hypnotiseras av barnets skickliga rörelser, är vi också vittnen till en annan verklighet. Vi ser alltid vår huvudpersons pappa ständigt upptagen, med ögonen på sin mobiltelefon, i färd med hushållsarbeten, med shopping, med juldekorationer…

Den dagliga pressen och de ansvar som definierar och åtföljer oss förmörkar ofta vad som händer framför våra ögon, det som verkligen kräver vår uppmärksamhet

Pappa och dotter

Hur man är närvarande och reagerar vid exakt rätt ögonblick

Vi älskar alla våra föräldrar, våra syskon, partners, barn och vänner. Det är dock inte tillräckligt att känna, vi måste vara närvarande, göra kärlek till en tillväxtkanal och ett värdefullt och intuitivt verktyg, där vi kan validera, där vi kan hjälpa, få människor att skratta, trösta och skapa lycka. Mycket lycka.

Pappan i vår kortfilm är närvarande, men mestadels är hans närvaro en klar frånvaro för tjejen som längtar efter hans stöd, ett beundrande ord, glädje eller några goda råd. Den lilla flickan vill att hennes pappa ska vara en del av hennes entusiasm, hennes drömmars eko och spegeln i detta ögonblick i hennes liv som, oavsett om vi gillar det eller inte, aldrig kommer att upprepas igen.

Det här var vad BBC ville förmedla med skapandet av denna rörande film. Den ville väcka oss från vår dagliga slöja av ansvar och uppgifter (ännu mer intensiva inför julen) så vi kan se vad som är verkligt viktigt just nu, liksom alla andra: människorna vi älskar. De är vår gåva, så vi måste ägna mycket uppmärksamhet åt dem och stödja dem i allt.

Svaret som denna pappa slutligen erbjuder sin dotter är oförglömligt. För oavsett om vi tror det eller inte så reagerar han i tid och på det mest beundransvärda sättet som är möjligt. Du måste bara se denna julkortfilm, du kommer definitivt njuta av den…


Att använda gestaltterapi mot depression är en både intressant och användbar strategi. Den hjälper oss till exempel att omjustera till vår verklighet på ett mer kreativt sätt, vilket löser emotionella blockeringar så att vi kan relatera bättre till oss själva och allt omkring oss på ett mer giltigt och säkert sätt.

Vi talar om en typ av metod som fortfarande håller på att göra sig hemma i den kliniska världen. Men dess effektivitet är uppenbar och det är värt att fördjupa sig i denna gren av psykologin. Den centrala punkten som definierar denna idé är till exempel att människor alltid är i konstant förvandling.


”Var som du är. Och se därför vem du är och hur du är. Släpp vad du borde göra för en sekund eller två och upptäck vad du faktiskt gör.”

-Fritz Perls-

Så i denna mutation är det vanligt att konflikter, obalanser, och spänningar uppstår mellan vår kropp och allt som omger oss. Det finns ofta bitar som inte passar och som bryter balansen mellan en själv och ”allt” som omger oss.

Depression är utan tvivel ett av de vanligaste problemen (eller obalanserna). Enligt gestaltterapi uppstår depressiva tillstånd när det finns en blockering, när vår verklighet slutar vara i harmoni och vi förlorar förmågan att återkoppla med oss själva och våra behov.

Det förblir dock klart att varje psykologisk metod och varje terapiskola har sin specifika strategi för att hantera denna sjukdom. Det är dock värt att säga att det är väldigt effektivt att använda gestaltterapi mot depression och för att främja vårt självförverkligande.


Låt oss ta en titt på fyra aspekter som hjälper oss att förstå hur man kan använda gestaltterapi mot depression.

Lös upp dina knutar

1. Uttryckstekniker för att använda gestaltterapi mot depression

Uttrycksteknikerna hos gestaltterapi vill något väldigt specifik: att föra fram våra inre spänningar, kanalisera energi som orsakar knuten i våra konflikter och sakta men säkert definiera roten av våra problem.

  • Vi får inte glömma att depression enligt denna metod är en negativ upplevelse för människan som skärmar av och isolerar oss. Vi är så fokuserade på oss själva att det enda vi gör är att ansamla negativ energi. Att endast hämta bränsle från denna ström av negativa känslor splittrar oss ännu mer…


Det är därför nödvändigt att uttrycka vad som finns inom oss, att komma i kontakt med våra känslor och släppa taget om dem. Släpp ut dem i ljuset.

2. Undertryckande tekniker

För att behandla depression är det enligt gestaltterapi väldigt användbart att få patienten att ägna sig åt en ”undertryckande metod”. Så vad är den undertryckande metoden? Som namnet antyder ska vi eliminera något, något som bryter harmonin med allt som omger oss och som blockerar den hälsosamma föreningen med vårt inre väsen.

  • Vi ska därför ”undertrycka”, kontrollera och hantera alla tankar och all dynamik som skapar avstånd till nuet, det som är här och nu.
  • Istället för att sänka ned oss i en värdelös ström av oro som inte tar oss någonstans, måste vi låta oss själva ”uppleva” nuet och känna varje sekund öppet och mottagligt.
  • Vi bör även eliminera alla ”borde”, ”kanske”, ”möjligtvis” och ”vad kan hända” från vår inre diskurs… Allt som skapar avstånd från nuet.
Huvudformat träd

3. Integrationstekniker

För Gestalt antyder depression en personlig fragmentering. Vår verklighet har fallit samman och vi själva är bortkopplade från våra inre behov och från sammanhanget som omger oss, som vi plötsligt inte identifierar oss med. Gestaltterapi vill främja integration av vårt väsen och våra omgivningar, balansen som för tillfället har gått förlorad.

Integrationstekniker har detta som mål och verkar med två strategier:

  • Intrapersonligt möte: detta uppmuntrar skicklig och effektiv dialog; ett utbyte där vi kan bli medvetna om vissa element och omständigheter. Till exempel: ”Jag tror inte att jag är värd något” – vilka konkreta fakta har tagit dig till denna slutsats?
  • Assimilering av projektioner: till exempel, ”Jag tror att alla mina arbetskamrater hatar mig” – projicering: sätt dig nu i dina arbetskamraters skor och föreställ dig att du är dem. Vilka konkreta och logiska anledningar har de att hata dig?

Det är även värt att nämna att denna process mellan terapeuten och patienten leder till utmärkta resultat så länge ”medvetenhet” äger rum. Alltså steget där personen ”inser” och blir medveten om vad denne tänker och känner, samt om vad som sker inom personen.

4. Gestaltterapi mot depression: kreativ justering

Det terapeutiska arbetet från Gestalt vill inte bara frigöra oss från våra blockeringar och lösa olösta problem som rubbar balansen hos totaliteten av vilka vi är. Vad en terapeut försöker uppnå är att vi ska känna oss friare och mer kreativa när det kommer till att lösa dagliga problem.

Av denna anledning räcker det inte att läka eller övervinna depression. Vi måste lära oss av denna process genom kreativ justering, få ut något nytt av det, stärka impulserna från vilka vi får nya resurser och förmågor för att skapa ett rikare, mer gagnande och givetvis lyckligare nu.

Öppna ditt sinne

Som Fritz Perls själv sade: kreativ justering är en förvandlande impuls. En impuls som låter oss fortsätta och känna oss förnyade, starkare samt mer kapabla. Vi får alltså inte glömma att det på denna väg mot att återfå vår inre balans och perfekt harmoni med allt som omger oss, är nödvändigt att integrera nya förmågor för att flyta längsmed livets resa med bättre flytförmåga.