Ogiltigförklaring från familjen: när man tror att man är värdelös

Ogiltigförklaring från familjen är en process som dyker upp ganska ofta. Den sker i miljöer där en eller flera personer genererar en typ av galen dynamik som bojkottar barnens självkänsla. Den får oss att använda förminskningar, passiv-aggressiv kommunikation, emotionell manipulering och osynliga övergrepp. Detta kan lämna ett permanent ärr.

Experter inom systemisk familjeterapi säger att alla ogiltigförklarade barn löper risken att bli osynliga vuxna i framtiden. De är personer som från ung ålder tror att deras behov inte är viktiga. Deras identiteter har blivit så utspädda att de inte lyckats forma en autentisk självuppfattning.


”Alla har ett fåtal smärtsamma sår begravda i sitt hjärta. Om de kan gå vidare är det bra. Men även om de inte kan det så lever de fortfarande. Smärtan blir med tiden avdomnad.”

-Kim Bok Joo-

Ett exempel på ogiltigförklaring från familjen

Vi har att göra med ett problem som är väldigt allvarligt, men som ändå försummas av många föräldrar. Anna är nio år och spenderar hela dagen med att göra narr av, nypa och knuffa sin syster Camilla. Anna är rastlös och högljudd, men Camilla är återhållsam och blyg.

Camilla går till sin mamma med tårar i ögonen för att få hjälp. Hon får alltid samma svar: ”Du måste se efter dig själv, mamma är upptagen och kan inte alltid ta hand om dig.” Denna situation, som kan verka oskyldig, döljer många nyanser. Ogiltigförklaringen från föräldern är i detta fall dubbel och konsekvenserna allvarliga.

Först eftersom modern inte tar hänsyn till sin yngre dotters känslor. Vidare eftersom hennes budskap till den lilla flickan är enkelt och direkt: ”Jag är upptagen, så du är ensam i det här, du får lösa dina problem på egen hand.” En barndom som präglas av sådan ogiltigförklarande dynamik kan lämna djupa spår i vuxen ålder.

Ledsen flicka


Från ogiltigförklaring från familjen till personlig ogiltigförklaring

Ogiltigförklaring från familjen är en form av känslomässig försummelse, och därför en av de farligaste formerna av subtil försummelse. Marsha Linehan – en välkänd expert på mentalsjukdomar och dialektisk beteendeterapi – förklarar i sina böcker att dessa typer av interaktioner genererar väldigt allvarliga konflikter i barnets sinne.

Låt oss till exempel föreställa oss en bebis som aldrig får uppmärksamhet på natten varje gång den gråter. Föreställ dig nu samma barn vid två års ålder, när det får ett stort utbrott framför uppretade föräldrar som inte vet hur de ska hantera situationen. Några år senare skäller de på barnet för att det inte vet hur man knyter skorna eller för att det klär på sig, äter eller uttrycker sig långsamt.

”Du är klumpig och gråter alltid över inget,” är vad detta barn fått höra under de första sex åren  i livet.

Hela situationen präglar barnets personlighet på olika sätt. Dr. Linehan förklarar att ogiltigförklaring från familjen genererar personlig ogiltigförklaring.


Om de emotionella behoven hos barnet ignoreras från början och det alltid är barnet som ”gråter över inget”, kommer det börja ogiltigförklara sig självt. Det kommer tolkar dessa känslor som negativa, vilket betyder att det är bäst att gömma och svälja dem.

Gråtande pojke

Vad som i många fall uppstår är en självuppfyllande profetia. Om folk upprepade gånger berättar för barn att de inte kommer lyckas, att det inte är för dem, att något är för svårt för dem, att de kommer vara sämst i talangjakten, är det troligt att de kommer internalisera detta som ett giftigt mantra.

Men att bryta effekten av ogiltigförklaring från familjen är inte bara möjligt, utan nödvändigt. Det kan kan överlevas genom att validera oss själva som vi förtjänar, som andra borde ha gjort.

Att validera oss själva som vuxna: den inre dialogen

Systemisk terapi och familjeterapi har mycket att tacka Paul Watzlawicks kommunikationsteori för. Både han och andra experter från Mental Research Institute har gett form till en exceptionell metod. Detta var nyckeln till familjeterapins framtid och en bättre förståelse för denna komplexa dynamik.

Inom detta ramverk refererade han till teknikerna hos förminskning. Detta är en tom, skadlig och ibland till och med aggressiv kommunikationsform. Budskapet till den andra personen bidrar till att ogiltigförklara denne och orsaka upprördhet.

Men något som psykologer som Dr. Lineham tror är att barn som ogiltigförklarades i ung ålder skapar en inre dialog som vuxna som baseras på ett ogiltigförklara sig själva.

Självkritik, begränsande attityder, obeslutsamhet, skuld, konstant rädsla och repetitiv monolog som saknar självkärlek bidrar till att föreviga denna ogiltigförklaring. Det är nästan som en eld där vi förstör oss själva mer och mer…

Ensam motorcyklist

Det är inte värt det. Om andra har skapat denna serie av hål i vår identitet och självkänsla ska vi inte ta över denna destruktiva aktivitet. Låt oss undvika att bli våra egna värsta fiender.

Att validera oss själva är möjligt, men för att uppnå det måste vi förändra vår inre dialog. Vi måste tala till oss själva med respekt och vänlighet. Vi måste behandla oss som värdiga varelser; som personer som har mycket framför oss och som inte tror på ”du kan inte, du vet inte, du förtjänar inte…”

Det är dags att kunna göra allt.


Ordet ”Nankurunaisa” har blivit populärt eftersom det fungerar som ett kraftfullt mantra. Detta ord kommer från antika Japan, och dess ursprungliga betydelse var:

”Glöm aldrig vem du är och lev för dagen och morgondagen; glöm aldrig att le, och kom ihåg att solen kommer välkomna dig med ett stort leende nästa dag, oavsett hur dålig denna dag varit, så gör samma sak själv.”


Över tid har denna breda definition summerats och anpassats för att uttrycka en önskan och kraftfull bekräftelse. Dess nuvarande betydelse är: Allt kommer ordna sig i slutänden”. Det är ett mäktigt budskap med så mycket potential.

”Mantran är resurser för att skydda ditt sinne mot oproduktiva tanke- och handlingscykler.”

-Anonym-


Ordet ”Nankurunaisa” kommer ursprungligen från språket okinawan. Det började som flera ord: ”Nankuru nai sa”. De förkortades senare till ett och fick en bredare betydelse.

Nankurunaisa – ett uråldrigt mantra

Japanerna använder ordet ”Nankurunaisa” för att väcka allt som är bra med livet. De använder det mycket. De känner att man endast genom att uttala det får inre frid och tillit för vad som komma skall.

Som ett resultat har ordet sakta men säkert blivit till ett mantra. Ett mantra är ett uttryck som hjälper dig att sammankoppla med en positiv, uppmuntrande inre energi. Det involverar ett djupt emotionellt band och inre balans.


Mantran kan precis som böner anta en väldigt speciell betydelse för de som använder dem. De fungerar. De fokuserar våra tankar på en sak, vilket utlöser konstruktiva känslor. Än mer så i fallet med ord som ”Nankurunaisa”, som har blivit ett mantra av hopp.

Ensamt träd i vatten

Nyckeln till allt?

”Nankurunaisa” är ett sätt att säga ”allt kommer bli okej”, och därför ser många på det som nyckeln till allt. De har rätt som tänker på detta sätt. Att lita på vad som komma skall har otrolig kraft att hjälpa oss gå framåt. Detta är framförallt viktigt i hårda tider när vi känner att det inte finns någon väg ut.

Tillit är vad som hjälper oss att bestå. Om vi inte tror att allt i slutänden kommer bli bra kommer vi säkerligen ge upp så fort vi stöter på ett hinder. När vi å andra sidan har tillit kan vi samla styrkan vi behöver för att övervinna till synes obestigliga svårigheter.

Det är vad ordet ”Nankurunaisa” bjuder in oss att göra: att acceptera tidens vishet. Att förstå att om vi härdar ut så kommer tiden själv ordna saker och ting. Vi måste låta saker och ting flöda och ha lite tillit för vad vi gör.

Allt är ett mantra

Alla ord kan faktiskt användas som mantran. Det behöver inte komma från någon religion eller filosofi för att ha kraft. Det är vi som ger orden sin kraft, speciellt när vi upprepar ett emotionellt betydelsefullt ord. Det är därför det finns andra uttryck som kan leda till motsatsen hos ord som Nankurunaisa.

Hand med burk

Allt som vi upprepar frekvent blir till ett personligt mantra. Om du säger ”det är tråkigt” hela tiden så kommer du känna dig uttråkad av allt. Samma sak gäller om du konstant säger ”jag vill inte”, ”jag gillar inte” eller ”jag kan inte”. Det påverkar ditt beteende.

Dina tankar och känslor vibrerar till rytmen hos orden du använder för att beskriva ditt sinnesstånd. Därav vikten att lära sig att använda språk ansvarsfullt och konstruktivt. Ord slår fast våra tankar, och våra tankar formar hela vårt liv.

Det finns en anledning till att ordet ”Nankurunaisa” fortfarande är så relevant, tusentals år senare. Det må ha glömts bort till viss del, men det försvann aldrig från språket. Idag används det i världens alla hörn som en privat sång om hopp och optimism.


Många faktorer influerar hur vi sover, från rummets temperatur till vad vi åt till middag. Sömnhygien studerar dessa faktorer och hur de influerar vår sömn. Den innefattar en serie rekommendationer som manar till en hälsosam livsstil och förespråkar vanor som leder till bättre sömn.

Att sova är en av de viktigaste aktiviteterna vi gör i livet. Det är viktigt att vakna upp med en förnyad, utvilad kropp och att inte ha problem med att somna. Vill du veta hur man uppnår detta? Följ dessa sju grundläggande riktlinjer för bättre sömn.


Följ ett schema

Sömn är en rutinmässig aktivitet som gagnas av stabilitet. Därför kommer din kropp dra nytta av att du vaknar och går till sängs vid ungefär samma tid, även på helgerna. Det är meningslöst att endast sova fem timmar måndag till fredag och sedan sova åtta timmar lördag och söndag.

Det må vara sant att vi generellt sover mer under barndomen och mindre vid hög ålder, men alla vuxna behöver faktiskt olika mängder sömn. De flesta kräver 6-8 timmars sömn varje natt, men detta varierar beroende på personliga och arbetsmässiga aspekter.

Därför är det en god idé att observera hur du sover under några veckor, och på så sätt få en förståelse för hur mycket sömn du behöver för att känna dig utvilad.

Vakna tidigt

Det är bättre att vakna tidigt än att gå till sängs sent

Kvalitet och kvantitet är precis lika viktiga när det kommer till sömn. Det inte samma sak att gå till sängs klockan sex på morgonen som klockan elva på kvällen, även om du i slutänden sover i sju timmar båda gångerna. Kroppen är programmerad att veta att det är dags att stiga upp vid soluppgången.

Kroppen släpper ut melatonin på kvällen, vilket är anledningen till att vi då känner oss trötta och sömniga. Men om du konstant tvingas ändra din dygnsrytm kommer du betala ett högt pris. Man har faktiskt bevisat att personer som jobbar natt kan utveckla allvarliga kardiovaskulära problem, vilket kan leda till hjärtinfarkt.


Håll koll på vad du äter på eftermiddagen

När du tänker på energigivande livsmedel tänker du säkert på kaffe. Men detta är inte den enda dryck som aktiverar oss: teer och läsk kan också hindra oss från att somna. Du måste vara försiktig med vad du äter och dricker, speciellt nära middagstid.

På samma sätt är choklad en aktiverande substans som kan göra det svårt för dig att somna eller få dig att vakna tidigt. Det är även bäst att undvika alkoholkonsumtion eller minska den i så hög utsträckning som möjligt.

Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare.


Generellt blir vi dåsiga av kolhydrater och vakna av protein. Utöver att vara lättare att smälta är det alltså även rekommenderat att äta en sallad istället för en stek om man vill få bättre sömn.

Träna regelbundet för att få bättre sömn

Sport och träning hjälper dig att förbättra din form och undvika en stillasittande livsstil. Det gör dig även avslappnad och motverkar spänningar. Ett annat sätt att främja bättre sömn är därför att träna regelbundet med måttlig intensitet. Sport och träning håller oss inte bara i form, utan gör det även lättare att släppa orosmoln som kan störa vår sömn.

Det är dock viktigt att låta två timmar passera mellan träningen och läggdags. Träning genererar endorfiner som får din kropp att förbli alert, och att gå till sängs med hög puls är inte rekommenderat. Det är bäst att låta kroppen slappna av innan man lägger sig.

Träna regelbundet

Undvik stimulerande aktiviteter innan läggdags

Utöver att vänta ett par timmar efter träning ska du följa samma riktlinjer efter att du sett en actionfilm eller ett spännande TV-program. Dessa aktiviteter stimulerar nivåerna av mental aktivering. Flera experter har visat att audiovisuella aktiviteter ökar risken för sömnlöshet, mestadels hos personer mellan 18 och 32 år.

Därför är det bäst att göra raka motsatsen: välj avslappnande aktiviteter innan läggdags för att främja bättre sömn. Exempel inkluderar bakgrundsmusik, ett varmt bad, lätt läsning eller andningsövningar. Din kropp kommer tacka dig nästa dag.

Kudden är inte en bra rådgivare

Riktlinjer för sömnhygien säger att om du har ängsliga tankar eller orosmoln som håller dig vaken, är det bäst att gå upp och prata med din partner istället för att grubbla över dessa tankar i timmar.

Om du oroar dig över uppgifter du måste komma ihåg att göra nästa dag ska du skriva ned dem i en anteckningsbok och ”befria” ditt sinne från dessa ansvar.

Ett rum med perfekt miljö

Miljön i ditt sovrum kan påverka din sömnkvalitet. Tänk på:

  • En lugn och avslappnad atmosfär: det är lämpligt att alla medlemmar i hushållet går till sängs samtidigt. Om du ligger i sängen och är redo att somna men kan höra ditt barns dator eller fotbollsmatchen på TV:n i vardagsrummet, kommer din frid störas.
  • Inte för kallt, inte för varmt: det är bra att hålla termostaten runt 21 grader Celsius, men hellre några grader lägre än högre. Att slå på en luftavfuktare några timmar innan läggdags kan vara bra för fuktiga miljöer.
  • Det är bäst att sova i totalt mörker: elektriska apparater kan göra detta svårt eftersom skärmar och LED-lampor kan påverka REM-fasen eller melatoninutsläppet med sitt ljus.
Sovande man

Alla dessa vanor för att främja bättre sömn har väldigt positiva effekter på både kvaliteten och kvantiteten av sömn. De kommer dock inte lösa sömnlöshet på egen hand. Se på dessa rekommendationer som ett komplement till andra behandlingar.